Allround Conditie/Herstel trainer

1_1361196976_IIT-banner

In januari ben ik begonnen met de cursus Allround Conditie Herstel trainer, dit omdat ik erg geintereseerd ben in de conditionele en fysieke belastbaar heid van een voetballer, 3 jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met Raymond Verheijen en zijn periodiseringsmodel en ook de methode van Toine vd Goolberg was mij bekend. Door deze methodes te leren en ervaren kan ik in de toekomst een combinatie hiervan toepassen in mijn vak als voetbaltrainer.

Bij Raymond heb ik geleerd hoe je voetballend conditie opbouwd en bij Toine krijg ik ook te maken met Kracht en Loop training en herstelprogramma’s te schrijven en uit te voeren als spelers terug komen van een blessure, deze herstel trainingen worden wel pas uitgevoerd als de fysio groen ligt heeft gegeven.

Vanaf dat moment kan ik een speler via individuele trainingen rustig in de groep laten instromen.

Ook vind ik een warming-up erg belangrijk zowel voor een wedstrijd als voor een training, ik wil dit als trainer graag zelf begeleiden omdat voetballers toch al gauw “klaar” zijn met hun warming-up. Dit mag ook door mijn co-trainer of fysieke trainer worden gedaan. Vaak is het zo dat de spelers 2 rondjes lopen en dan wat loopvormen doen daarna een balletje trappen en dan de wedstrijd ingaan, maar je spieren moeten toch in staat zijn om bij een training of wedstrijd een top prestatie te kunnen leveren? Er is wat mij betreft wel een verschil tussen een warming-up bij trainen of wedstrijd, omdat je bij trainen vaak volgens een periodiserings model werkt en dus in een cyclus werkt van extensief naar intensief en daar dus in je warming-up rekening mee moet houden. En bij een warming-up voor een wedstrijd moet je natuurlijk geen “overload” oefeningen doen maar wel spanning(tonus) op de spieren bouwen en veel bal gevoel krijgen.

Als fysiek trainer weet ik dadelijk wat voor warming-up er voor een bepaalde training gekozen moet worden. In welke cyclus zitten we? gaan we 11v11 / 8v8 trainen of word het kleiner (4v4) en dus intensiever of komen er zelfs sprint oefeningen aan te pas ?

Het begint vaak met een loop ABC, daarna strectchen wat steigerungs eventueel stabilisatie oefeningen, en als afsluiter wat voetenwerk in de loopladder.
Dit alles moet goed en geconcentreerd gebeuren en iedereen dus ook de trainer moet in de sfeer vd training komen.

En wanneer de training is afgelopen moet er ook zeker aandacht aan de cooling down besteed worden….. een klein beetje joggen, licht statisch rekken en wat uitschudden betrekt ongeveer 5/10 minuten maar is er waardevol voor je lichaam.

Deze cursus is echt een prima cursus voor (voetbal) trainers die iets verder willen kijken als alleen tactische/technische aspecten die bij hun sport horen want het herstel en revalidatie van jou speler is zeker zo belangrijk om tot goede prestaties te komen.

Op 29 April heb ik de cursus succes vol afgerond en ben ik Allround conditie/herstel trainer .
004

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s